Det uartige barn

Vikingernes angreb i Spanien

I Spanien kalder folk fra Norden for vikinger, og selvom der ikke længere er meget vikinger over os danskere, så er det sandt at nordboere har vendt snuden mod Spanien i flere århundreder. Det siges, at den første viking satte sin fod i Spanien i starten af 800-tallet, men det første Spanien-togt fandt sted i år 844.

I 844 drog en flåde med skibe mod Spanien, hvor de angreb det nordvestlige Spanien i byer som La Coruña og Gijón. Denne del af Spanien var dengang kendt som “Jakobsland”, som havde fået sit navn efter, at man mente at have fundet den grav, der tilhørte “Jacobo”, som var en af de tolv apostle i bibelhistiorien. Dog endte det med, at vikingerne blev nedkæmpet af den asturiske konge “Ramira I de Asturias”.

Vikingernes angreb i Sevilla i 844

Men vikingerne stoppede ikke i det nordvestlige Spanien. De angreb også længere sydpå i Al-Andalus. Ved at fortsætte rejsen ned langs den iberiske halvø fandt vikingerne Guadalquivir floden, som de sejlede op ad til Sevilla. Det siges, at vikingerne var omkring 4000 mand fordelt på 80 skibe, som rejste de 100 kilometer op ad floden, indtil de nåede det område, som i dag er havnen i den andalusiske by.

Vikingerne gjorde det, de var bedst til, hvilket med andre ord betyder, at de gik i land og begyndte at plyndre området. I den forbindelse blev den daværende regerende emir Abd al Rahman informeret om angrebet af “Nordumâni’, som mauerne kaldte de vilde nordboere for. Dette førte til, at de organiserede en hær og et modangreb, hvilket hurtigt førte til, at vikingerne blev taget til fange og nedslaget.

Mange vikinger havde startet deres spanske eventyr godt, men det endte skidt. Dog hører det til historien, at mange af vikingerne overgav sig og derefter konverterede de til islam. Det siges, at de nyligt konverterede mænd slog sig ned som bønder i byer som Carmona og Móron, hvor de begyndte at producere blandt andet oste. Derfor kan det godt være, at de spanske oste minder lidt om de danske. I dag er Spanien et kristent land, så danskere der vælger at flytte til Spanien behøver ikke længere at konvertere til islam.

Moderne vikingefester i Galicien

Selvom at det var gået dårligt for vikingerne i 844, så drog nye generationer af vikinger på ny til Spanien i 858 og 968. Her angreb de blandt andet Arousafjorden i Galicien, hvor de led nederdel ved det store fæstningsanlæg med to meget høje forsvarstårne.

Disse historiske begivenheder har ført til, at man i dag holder vikingefest i byen Catoria hvert år i august måned. Her kan man blandt andet dyste i vikingespil samt se, hvordan kopier af danske og norske vikingeskibe sejle op ad Arousafjorden.

ashe