Det uartige barn

Græskar og halloween

De fleste af os kender til det: den 31. oktober nærmer sig, og især de husstande hvor der er børn, begynder man at holde udkig efter flotte græskar. Græskarrene tages med hjem og udhules for derefter at præge dem ved at skære øjne, næse og mund i dem. Nogle kan lide at lave ansigterne på deres græskar sådan, at de ser uhyggelige ud, og andre laver dem bare sjove. Derefter sættes der et lys indeni, og voila, uhyggen er skabt. Lyder det, som noget du kan genkende? Helt bestemt, for udskårne græskar og halloween hænger tæt sammen, efter at det i de seneste år er blevet til en moderne tradition her i landet. Måske kunne det være sjovt at vide lidt mere om hvordan den tradition er opstået, for det kan være meget interessant – også for børnene – at vide hvilken baggrund vores traditioner og diverse festligheder som vi holder egentlig har.

Halloween stammer fra Irland

Modsat af hvad mange tror, så stammer Halloween ikke fra USA. Hvis vi skal tilbage til denne højtids oprindelige rødder, så skal vi helt til kelternes tid, som ærede deres døde denne dag. Siden tog kristendommen denne højtid til sig, og døbte den som Allehelgens dag. Allerede dengang var der tradition for at tænde lys – for det skulle angiveligt holde genfærd væk. Dengang brugte man så bare udhulede roer som lygter. I det 19. århundrede emigrerede mange irlændere til Amerika, og det var dem, der tog skikken med sig. Problemet for indvandrerne var imidlertid, at der ikke var roer i det nye land. Derfor fandt de på at bruge græskar i stedet for, som også er nemmere at skære i end roerne. Det kunne jo tænkes, at det, at de var så lette at skære i, har sat kreativiteten hos mange i gang, som så begyndte at skære ansigter ud i græskarrene. Herefter har det udbredt sig og er blevet til tradition. Nu ved du det, og kommer dit barn og spørger dig – Hvad er halloween? Så er det korteste svar nok, at Halloween i tidernes morgen var en hedensk højtid, som blev videreført af de kristne som Allehelgens dag.

Sjov for børnene i halloween

Dem, der glæder sig mest når Halloween nærmer sig, er uden tvivl børnene. De synes jo, at det er sjovt, at klæde sig ud og rende rundt og få slik ved dørene. Vi voksne er så dem, der står for at finde de rette halloween kostumer til halloween og temafesten som uvilkårligt følger med denne højtid. Men det kan også være sjovt for os at gøre det, og faktisk er der jo også voksne, som klæder sig ud denne dag. Det med kostumerne kan fikses med lidt kreativitet, genbrug eller ved at låne hos familie og venner. Selvfølgelig kan det også være en idé at købe nye kostumer til både de små og de store – og det behøver ikke at være dyrt at få fat i de mest originale udklædninger. Man skal bare købe dem det rette sted. Steder hvor man er sikker på at få noget af god kvalitet til små penge.

ashe